product-view
product-view

MAMMUT Glutamin 550gr

RSD 3.000,00

Glutamin je najzastupljenija amino kiselina u namirnicama i ljudskom organizmu i uključena je u veliki broj metaboličkih procesa.

nije dostupno

  • Podeli:

Besplatna dostava proizvoda na adresu kupca za sve porudžbine u iznosu većem od 5000 din!
Za sve porudžbine preko 10.000RSD popust 10%.

Glutamin je neesencijalna aminokiselina koja se nalazi u proteinima. Najzastupljenija je amino kiselina u namirnicama i ljudskom organizmu i uključena je u veliki broj metaboličkih procesa. Nastaje od glutaminske kiseline u reakciji koja zahteva vitamin B6 kao kofaktor. Glutamin može da se konvertuje u glukozu kada je ona potrebna organizmu i da služi kao izvor energije. Zajedno sa N-acetil-cisteinom omogućava sintezu glutationa koji je važan antioksidans u organizmu. Glutamin je neurotransmitter u mozgu gde predstavlja izvor energije i medijator glutaminske kiseline i GABA. Značajan je u produkciji leukocita i za imunu funkciju. Studije ukazuju da je glutamine neophodan za replikaciju ćelija imunog sistema. Novije studije ukazuju da suplementacija glutaminom ima antikatabolički efekat, tj. da sprečava razgradnju mišićnog tkiva zbog čega se često koristi u dodacima ishrani za sportiste. Antikatabolički efekat se zasniva na sposobnosti glutamine da neutralizuje efekat kortizola (steroidni hormone sa jakim kataboličkim dejstvom) čiji su nivoi povišeni u toku intezivnog vežbanja. Glutamin je važan i u procesu regeneracije tkiva. Obzirom da je glutamin prisutan u mnogim namirnicama biljnog i životinjskog porekla i da nije esencijalna amino kiselina, odnosno može da se sintetiše u organizmu, za njega ne postoji ustanovljenpreporučeni dnevni unos  (NRV). Neželjeni efekti kod unosa većih količina glutamina nisu zabeleženi. U preporučenoj dnevnoj dozi od 10,0 g praška proizvoda Glutamine Powder, prašak za pripremu napitka,  L-glutamin je zastupljen  u količini od 10,0 g. Uobičajene dnevne doze kod sportista su 10,0-30,0 g. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije ustanovljen.


Cink (Zn) je esencijalni mikroelement koji ulazi u sastav preko 70 različitih enzimskih sistema u organizmu. Prisutan je u alkoholnoj dehidrogenazi, alkalnoj fosfatazi, karboanhidrazi, prokarboksipeptidazi (karboksipeptidazi), citosolskoj superoksid dismutazi i retinen reduktazi. U telu ga ukupno ima oko 2,0 g. 20% cinka je lokalizovano u koži, a na drugom mestu se nalaze kosti i zubi. Pretpostavlja se da su kosti mesto gde se deponuje cink, ali se iz kostiju cink i brzo prazni. Visoke koncentracije cinka su nađene u spermatozoidima, prostati i epididimusu, kao i u mišićima, kosi i eritrocitima. Posebno je značajan u imunitetu i sintezi DNK i RNK. Neophodan je za rast, deobu i sazrevanje ćelija. Značajnu ulogu ima u formiranju kostiju kao i za aktivaciju vitamina A u procesu vida. Podaci ukazuju da cink ima imunomodulatornu ulogu, da deluje zaštitno na makulu, da deluje antivirusno i antioksidantno u okviru enzima superoksid-dismutaza. Osim toga cink pomaže u zarastanju rana, sprečava hiperplaziju prostate, smanjuje rezistenciju na insulin i utiče na spermatogenezu. Kompleks cink-insulin se nalazi u beta ćelijama pankreasa. Neophodan je za stvaranje rezervi insulina. Ukoliko dođe do nedostatka cinka smanjuje se tolerancija na glukozu (kao kod šećerne bolesti), odnosno poremećena je fosforilacija glukoze. Manjak cinka dovodi do zastoja u rastu (naročito između osme i desete godine života), gubitka apetita, hipogonadizma, usporenog seksualnog razvoja, uvećanja jetre, uvećanja slezine, proliva, veoma grube kože, alopecije, izmenjenog čula ukusa i mirisa i slabog zarastanja rana. Prirodni izvori cinka su: crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve, pivski kvasac. Smatra se da se iz hrane resorbuje samo oko 10,0% cinka, pa je potrebno unositi veće količine od preporučenih.


Cink ima sledeće zdravstvene izjave iz Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane iz Priloga 2. Lista odobrenih zdravstvenih izjava, pod brojem:


205. Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu,


206. Cink doprinosi normalnoj DNK sintezi,


207. Cink ima ulogu u ćelijskoj deobi,


208. Cink doprinosi normalnoj sintezi proteina,


209. Cink doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata,


210. Cink doprinosi normalnom metabolizmu ugljenih hidrata,


211. Cink doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema,


212. Cink doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji,


213. Cink doprinosi normalnom metabolizmu masnih kiselina,


214. Cink doprinosi normalnom metabolizmu vitamina A,


215. Cink doprinosi održavanju normalnih kostiju,


216. Cink doprinosi održavanju normalne kose,


217. Cink doprinosi održavanju normalne kože,


218. Cink doprinosi održavanju normalnih noktiju,


219. Cink doprinosi održavanju normalnog vida,


220. Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji,


221. Cink doprinosi održavanju normalnog nivoa testosterona u krvi,


222. Cink doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.


Preporučeni dnevni unos za cink za odrasle osobe iznosi 10,0 mg.


 


Aktivne komponente

5,0 g

(1 merica)

10,0 g

(2 merica)

% NRV*

(2 merice)

100,0 g

Cink (cink-citrat)

1,6 mg

3,2 mg

32,0

32,0 mg

Glutamin (L-glutamin)

5,0 g

10,0 g

100,0 g


*NRV – nutritivna referentna vrednost


 Sastojci: L-glutamin, cink-citrat.

 


Nutritivne informacije:

1 merica (5,0 g)

100,0 g

Energetska vrednost (kJ / kcal)

84 / 20

1.671 / 399

Masti – ukupno (g)

< 0>

1,5

            od toga zasićene masne kiseline (g)

< 0>

1,5

Ugljeni hidrati – ukupno (g)

< 0>

< 0>

            od toga šećeri (g)

< 0>

< 0>

Proteini (g)

5,0

99,9

So (g)

< 0>

< 0>


 

Upotreba:

Odrasli: Uzeti 1-2 puta dnevno po 5,0 g praška (1 puna dozna merica) i dodati u čašu hladne vode, promešati i popiti nakon treninga.

 

Napomena:

Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu!

Čuvati van domašaja dece.

Upozorenja:

Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.

Proizvod ne treba da uzimaju osobe preosetljive na neki od sastojaka proizvoda!

Nije namenjeno trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina.

Način čuvanja:

Čuvati u originalnom pakovanju, zaštićeno od svetlosti i vlage na temperaturi do 25 ºC.

Proizvod nakon prvog otvaranja iskoristiti u roku od 4 meseca.

Neto količina: 550gr

Pratite nas!

Prijavi se i budi uvek obavešten/a o akcijama kod nas.