product-view

MAMMUT L – Citrulin 200gr

RSD 2.300,00

L-citrulin je alfa-aminokiselina prisutna u praktično svim živim organizmima. Jedan od bogatijih izvora je lubenica (Citrillus vulgaris) iz koje je prvi put izolovana I po kojoj je dobila ime.

nije dostupno

  • Podeli:

Besplatna dostava proizvoda na adresu kupca za sve porudžbine u iznosu većem od 5000 din!
Za sve porudžbine preko 10.000RSD popust 10%.

L-citrulin ili 2-amino-5-(karbamoilamino) pentanoinska kiselina, je alfa-aminokiselina prisutna u praktično svim živim organizmima. Jedan od bogatijih izvora je lubenica (Citrillus vulgaris) iz koje je prvi put izolovana I po kojoj je dobila ime.

Kao ne-esencijalna aminokiselina, sintetiše se u organizmu, osim u posebnim slučajevima (sindrom kratkog creva, nastaje posle hirurškog odstranjivanja dela tankog creva), kada se javlja deficit. Kako je L-citrulin osnovni precursor L-arginina, javlja se deficit obe aminokiseline I neophodno je unositi ih hranom.

L-citrulin, koji se sintetiše u crevima cirkulacijom ide do bubrega gde se metaboliše u L-arginin. L-arginin je precursor u stvaranju azotnog oksida (NO), koji je veoma važan za kardiovaskularni, imuni I nervni system.

L-citrulin deluje antioksidativno, antihipertenzivno, a pod određenim uslovima, predpostavlja se da deluje I anabolički, ali tačan mehanizam još nije poznat.

Ispitivanja su pokazala da je L-citrulin bolji oblik za suplementaciju L-argininom od njega samog. On povećava biodostupnost I L-citrulina I L-arginina u sistemskoj cirkulaciji, bez povećanja izlučivanja uree I može poboljšati ravnotežu azota kod ljudi.

Kao neproteinska aminokiselina I prekursor L-arginina, L-citrulin se može koristiti kod tretiranja/lečenja hipertenzije, metaboličkog sindroma I kardiovaskularnih bolesti. Može se koristiti za održavanje/poboljšanje metabolizma proteina kod nekih bolesti creva i nekih naslednih poremećaja ciklusa uree, može se koristiti I kao zamena kod poremećaja koji nastaju zbog deficit L-arginina. Može imati pozitivnu ulogu u metabolizmu proteina u mišićima.

Ne preporučuje se kod osoba preosetljivih na L-citrulin. Pre upotrebe se treba posavetovati sa lekarom. Zbog nedovoljno studija, ne preporučuje se kod trudnica I dojilja.

Oralna doza do 15 g dnevno se dobro podnosi. Kod visokih doza se mogu očekivati reakcije GIT, pre svega dijareja.

Nisu registrovane interakcije sa lekovima, hranom, dijetetskim suplementima ili biljkama.

U dijetetskim suplementima se obično preporučuje 3 g L-citrulina dnevno. Optomalne doze nisu utvrđene.

Oblik L-citruline DL-malate kombinuje efekte aminokiseline L-citrulina I jabučne kiseline (malic acid, engl.). Jabučna kiselina se nalazi u zelenim jabukama I grožđu I daje im kiseli ukus. Važan je intermedijer u Krebs-ovom ciklusu, otuda ima važnu ulogu u stvaranju ATP u organizmu.

Ova kombinacija potencijalno deluje na povećanje nivoa ATP I bolju cirkulaciju u angažovanim mišićima, što bi moglo dovesti do smanjenja zamora, veće izdržljivosti I brže regeneracije.

Magnezijum

U jednoj dozi (5 g) proizvoda CITRULIN, prašak, pakovanje 200 g, količina magnezijuma (u obliku magnezijum-citrata) deklarisana je na 125 mg. Korišćenjem jedne doze dnevno, kako je preporučen način upotrebe, ostvario bi se dnevni unos od 125 mg magnezijuma.

Pakovanje: 200 gr.
Preporučena upotreba: uzeti 1 dozu (5 g = 1 ravna merica) preparata dnevno sa vodom.

Pratite nas!

Prijavi se i budi uvek obavešten/a o akcijama kod nas.